09 February 2023

De do's en don'ts: zo betaalt de pay-off zich uit

“Hallo lezer, welkom in deze blog”. Als je je als persoon voorstelt aan iemand, ga je ook meestal niet op je eigen borst kloppen en zeggen hoe goed je bent, maar je probeert je authentieke zelf weer te geven in een paar woorden. Op LinkedIn zie je dit terug in de kopregel, die heeft een beetje dezelfde functie als een pay-off heeft voor een bedrijf; je hebt een kans om je naam toe te lichten met wie je bent, waar je voor staat en wat je voor anderen kunt betekenen. Best belangrijk dus die pay-off, vooral omdat je er meestal vele decennia aan vast zit. De pay-off heeft dan ook een speciaal plekje in mijn copywriting-hart. Maar hoe doe je dat nu precies en wat zijn de do’s en don’ts?

De ideale pay-off bestaat uit vier woorden, maar er zijn ook zeer succesvolle die uit meer of minder bestaan, zoals: ‘Leuker kunnen we ’t niet maken, wel makkelijker’ (Belastingdienst) en ‘Think different’ (Apple). Doel is wel iets te vertellen in zo min mogelijk woorden. Je destilleert je bedrijf en de druppels die daaruit komen druppelen zijn de bouwstenen voor je pay-off. Schrijven op de vierkante millimeter.

Slogan of pay-off

Eerst even het onderscheid tussen een pay-off en een slogan: een pay-off geeft de essentie van je bedrijf weer, vat deze als het ware samen (‘Red Bull geeft je vleugels’). En, een pay-off doet vaak een belofte; waar staan we voor en wat maakt ons uniek? (‘Miele, er is geen betere’). Een slogan kan wat langer zijn en ook per actie, campagne of afdeling veranderen, maar het onderscheid is niet altijd goed te maken. Een goede pay-off versterkt je identiteit, naamsbekendheid en laat zien waarin jouw bedrijf verschilt van anderen. 

Do: show, don’t: tell

Omdat ik in mijn vrije tijd wel eens op het podium sta, in mijn even huiveringwekkende als geweldige hobby als stand-up comedian, heb ik te maken met theaterwetten over hoe een verhaal te vertellen. En net als in het theater, en wat mij betreft in welke copy dan ook, geldt het adagium; show, don’t tell. Laat door je tekst bijvoorbeeld zien dat je mensen wil activeren, vertel dat niet. De meest beroemde pay-off ‘Just do it’, is coachend, energiek en stoer. Als ze hadden gezegd: ‘Nike, we encourage you’, was het zeker niet zo’n sterk merk geworden.

Gebruik van humor

Mijn eigen favoriete pay-off; ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’, zegt iets over hun communicatiestijl: ze relativeren direct hun eigen statement en laten daarmee ook een vrolijke noot horen over reclame in het algemeen. Slim, want je voelt je meteen verbonden met een bedrijf waarmee je humor deelt. Ook Coolblue doet daar zijn voordeel mee: ‘Alles voor een glimlach’ geeft een belofte weer én in hun gehele communicatiestrategie zie je dat ze die die belofte ook inlossen. Gebruik van humor kan dus heel goed werken. Maar let op: het moet natuurlijk wel bij je bedrijf passen. Voor bijvoorbeeld een ziekenhuis zou ik niet een al te lollige pay-off gebruiken; dan zoek je iets mensgerichts.

Close fit

Je schrijft natuurlijk een pay-off voor je doelgroep en wil graag zo positief mogelijk overkomen. Maar belangrijker is dat je pay-off past bij wie je bent en hoe je communiceert, anders werkt het zelfs tegen je. Als wij zelf bijvoorbeeld als pay-off zouden hebben: ‘brandwebbing, het beste contentmarketingbureau van Nederland’, zouden wij onszelf geen dienst bewijzen. Ten eerste is het saai en arrogant; zelf zeggen dat je de beste bent. Ten tweede zeg je dat je content maakt, maar laat je het niet zien door bijvoorbeeld een veelzeggende of beeldende pay-off te gebruiken. Goede content is juist interessanter dan reclame, dat is waar wij voor staan, vandaar ook onze pay-off “Great audiences, great content”.

Don’t: rode rozen rood kleuren

Ook uit de theaterwereld komt de uitspraak ‘geen rode rozen rood kleuren‘; een raadgeving om niet dat wat al duidelijk is, nog eens te benadrukken. Ook voor pay-offs is dit goed advies om dus iets toe te voegen. En een goede pay-off is kort, dus het zou ook zonde zijn deze ruimte te gebruiken voor iets dat je al weet.

Tone of voice

Ten slotte wil ik nog speciale aandacht vragen voor de tone of voice van je pay-off. Ook die moet in overeenstemming zijn met al je andere communicatie en passen bij wie jíj bent. Als je alleen maar de taal van je doelgroep spreekt, maakt je dat minder authentiek en heb je een probleem als de doelgroep of hun taal verandert. Een tone of voice is zó belangrijk en tegelijk zo subtiel onderscheidend, dat je het zou kunnen vergelijken met iemands lichaamstaal. Zo karakteristiek voor iemand, zo eigen, zo herkenbaar, dat het belang ervan moeilijk te overschatten is.

Bronnen:

Nannie Gieles

Managing Director

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!