17 October 2022

Deze 3 doelen worden het meest bereikt met contentmarketing

Contentmarketing is al een tijdje niet meer weg te denken uit de toolbox van de marketeer. En dat is niet gek, want er worden doelen mee bereikt die met ‘gewone reclame’ meestal niet haalbaar zijn. Het Amerikaanse Content Marketing Institute heeft in haar jaarlijkse onderzoek onder marketeers uitgevraagd welke doelen zij bereiken met contentmarketing. De 3 meest bereikte doelen zetten we hier op een rij. Interessant: voor zowel B2C als B2B  is de Top 3 gelijk.

1. Stijging merkbekendheid

Dit doel is een bekende in de wereld van marketingcommunicatie. Zowel reclame, activaties als content kunnen een flinke bijdrage leveren aan het vergroten van de merkbekendheid. Logisch, want ze dragen allemaal bij aan de zichtbaarheid van een merk. Zeker als er ook geïnvesteerd wordt in paid media, met een aanzienlijk bereik in de doelgroep tot gevolg. Dat de bekendheid daarmee toeneemt, spreekt voor zich. Maar liefst 87% van de marketeers in B2B geeft aan dat contentmarketing de merkbekendheid vergroot, evenals 81% van de B2C-marketeers.


2. Toename geloofwaardigheid & vertrouwen


Het tweede doel dat het meest bereikt wordt: het bouwen van geloofwaardigheid en vertrouwen. Hier komt een belangrijk verschil met traditionele reclame om de hoek kijken. Als we reclame zien, weet ons westerse brein dat we naar een niet-echte wereld kijken; het blije gezin van de Jumbo-reclames en de bewoners van de Lidl-flat zijn acteurs en dat weten we allemaal. Het is niet echt. Maar het vergroot de associaties met dat merk in ons brein en versterkt daarmee het merk.

Contentmarketing werkt op een andere manier; het werken aan geloofwaardigheid en vertrouwen vraagt om inhoud en om echtheid. Om helpende informatie waar je doelgroep iets aan heeft, iets van leert of zich mee vermaakt. Zoals je een tv-serie kijkt om te ontspannen, een podcast luistert om iets van op te steken of de krant leest om bij te blijven.

Content kan diezelfde rol spelen in de mediaconsumptie van je doelgroep. Maar dan moet je wel met relevante, passende content komen. Nuttig, informatief of entertaining, net wat past bij je doelgroep en je merk. Zoals de juristen van DAS die wekelijks schrijven in De Telegraaf over de zaken waar zij dagelijks mee te maken krijgen. Zij maken op een toegankelijke manier duidelijk hoe ze te werk gaan en met welke juridische conflicten mensen in aanraking kunnen komen.

De toename van marketeers die deze doelstelling bereiken is aanzienlijk; 81% van de B2B-marketeers zegt dat contentmarketing heeft bijgedragen aan het vergroten van geloofwaardigheid & vertrouwen, een mooie stijging ten opzichte van de 75% in het jaar ervoor. Ook onder B2C-marketeers zien we een flinke stijging van 65% naar 76% die dit doel bereikt.


3. Informeren & scholen van doelgroepen

Het informeren en scholen van doelgroepen wordt door meer B2B-marketeers (79%) als bereikt doel genoemd dan door B2C-marketeers (71%), wat goed te verklaren valt. Vaak zijn B2B-producten en diensten complex en is er vanuit ontvangers een hogere betrokkenheid bij de dienst dan bij B2C, en contentmarketing is dan vaak informatief van aard. In de top 3 van meest gebruikte contenttypes B2B staan blog posts, korte artikelen en case studies. Dat sluit aan op hoog-informatieve inhoud.

Voor B2C scoren daarnaast infographics en video’s hoog. Dit zijn vaak toegankelijkere manieren om informatie op een prettige manier over te brengen. How to-content is een bekend fenomeen. Maar denk ook aan docu-achtige content, waarbij je een inkijkje krijgt in de wereld van een bepaalde organisatie. Een goed voorbeeld is TONY de film, van Tony Chocolonely.En er is meer...


Naast deze Top 3 van meest bereikte doelen, zien we ook het opbouwen van loyaliteit, het genereren van leads, ondersteunen van een productintroductie, bouwen van een community en aantrekken publiek voor (online) events als doelen die vaak bereikt worden met contentmarketing. Kies je voor contentmarketing en wil je ook dit soort doelen bereiken, denk dan niet alleen aan de creatie van de content, maar maak ook een plan voor de distributie ervan. Want goede content maken is 1, het juiste publiek bereiken is natuurlijk minstens zo belangrijk.

Lennart Morselt

Media Director

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!