Ieder(in)

Frances Aruna

Hoe brengen we het sociale model van inclusiviteit tot leven?

Ieder(in) is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte en heeft als doel een écht inclusieve samenleving, waarin mensen met een handicap of chronische ziekte alle kansen krijgen om volwaardig mee te doen. Hiervoor moet de huidige maatschappij zich veel meer instellen op mensen met een beperking of chronische ziekte: het sociale model. Dit betekent dat het oplossen van de handicap dus niet bij het individu ligt, maar bij de maatschappij. Ieder(in) zocht naar manieren vinden om de boodschap te vertellen en mensen daarmee te inspireren.

#Storytelling #speculativefiction

Oplossing

We creëerden Frances Aruna: de hoofdpersoon in een short story detectivereeks, die gaat over de misdaadzaken die zij oplost in het jaar 2050. Frances heeft in elk verhaal een andere beperking. In ieder verhaal maakt ze spannende dingen mee en zien we zien hoe het sociale model werkt: zonder drempels en obstakels die vanuit de buitenwereld iemand beperken. Natuurlijk is Frances in ieder verhaal gewend aan haar beperking. De unieke eigenschappen van Frances helpen haar vaak bij het vinden van de oplossing van de misdaad. Zo geven we door middel van Speculative Fiction - een fictiegenre dat draait om werelden die in een (groot) aantal opzichten verschillen van de echte wereld - de doelgroep perspectief op een samenleving met het sociale model.  

Resultaat

De verhalen worden gepubliceerd op “Niets over ons zonder ons” met daarbij de uitnodiging om ook zelf een verhaal te schrijven voor Frances Aruna. Ook deze fan-fiction komt bij ons binnen en wordt, als de auteur dat wil, aan de gepubliceerde verhalen toegevoegd. De verhalen zijn goed ontvangen en schetsen een beeld van de samenleving waarbij er geen beperkingen zijn voor Frances Aruna om haar bijzondere werk te doen.

Met dank aan Ieder(in) en Niets Over Ons Zonder Ons.

3Gesprekken met ervaringsdeskundigen
30Minuten durende audiobooks
RPOp o.a. rijksoverheid.nl

Meer mooi werk

Meer weten?

Kijken wat voor bijzondere campagne we voor jou kunnen creëren? Neem vooral even contact op met Rembrandt.

Neem contact op