08 August 2023

De betoverende opkomst van Barbie: een meesterlijke marketingstrategie

Mijn herinneringen aan mijn jeugd komen levendig terug, wanneer ik denk aan mijn geliefde Barbie. Deze pop, doorgegeven van generatie op generatie als een erfstuk, droeg een vleugje geschiedenis met zich mee, ondanks haar nostalgische geur. Als jong meisje bracht ze dagelijks vreugde en creativiteit in mijn leven terwijl ik haar uiterlijk steeds opnieuw transformeerde. Maar zoals het leven gaat, veranderden mijn interesses met de tijd en onderging ook mijn Barbie een transformatie. Met vastberadenheid knipte ik haar weelderige lokken af, tot groot verdriet van mijn moeder. Deze daad, een mengeling van ondeugende creativiteit en persoonlijke groei, markeerde het einde van mijn betoverende speeltijd met deze iconische pop.

In mijn rol als ontwerper vraag ik me nu af hoe de nieuwe Barbie-film diezelfde magie en fascinatie zal overbrengen naar een geheel nieuwe generatie. Zelfs als jij, beste lezer, geen eigen herinneringen hebt aan het spelen met Barbie, nodig ik je uit om samen met mij de unieke marketingstrategie achter deze film te ontdekken. Ondanks de veranderende tijden blijft de betoverende kracht van Barbie en haar inspirerende marketingverhaal standhouden. Lees tot het einde en ontdek hoe je jezelf ook in een Barbie kunt veranderen!Een terugblik op barbie's verleden

Laten we kort kennismaken met de iconische pop die de harten van miljoenen heeft veroverd. Barbara Millicent Roberts, beter bekend als Barbie, zag het levenslicht op 9 maart 1959. Deze legendarische pop is het geesteskind van Ruth Handler, mede-oprichter van Mattel. Mattel, 's werelds op een na grootste speelgoedfabrikant na LEGO, haalt bijna een derde van zijn omzet uit de verkoop van Barbie. Vandaag de dag is het bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de hernieuwde Barbie-hype die wereldwijd heerst. Roze tinten domineren straten en bioscopen, en de première op 19 juli zorgde voor een ware run op de 22.000 beschikbare bioscoopkaartjes bij de Pathé-bioscoopketen.

De geniale marketingstrategie achter 'Barbiecore'

En dan nu over de manier waarop de nieuwe Barbie-film heeft geleid tot een wereldwijde wedergeboorte van de geliefde figuur. Deze groeiende fascinatie voor Barbie en de alomtegenwoordige roze kleur wordt ook wel 'Barbiecore' genoemd. Dit fenomeen is verre van toevallig; het is het resultaat van een doordachte en grootschalige marketingcampagne van Mattel.

De aanwezigheid van Barbie is onmiskenbaar. Dit is het resultaat van samenwerkingen tussen Mattel en talloze andere merken. Zo hebben Primark en Forever21 complete kledinglijnen aan de pop gewijd. Daarnaast zijn er Barbie-Crocs, Vans, Impala-skates, make-up van NYX en zelfs Barbie Xbox-consoles beschikbaar. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je zelfs letterlijk in de wereld van Barbie stappen, want Airbnb verhuurt een prachtig Barbiehuis in het zonnige Malibu, Californië.

Eén van de hoogtepunten van de film is ongetwijfeld de betoverende hoofdrolspeelster, Margot Robbie. Bij elke première verschijnt ze als een levende Barbie, geïnspireerd door verschillende Barbiepoppen die door het bedrijf zijn uitgebracht. Haar kleding, afkomstig van 's werelds meest gerenommeerde modehuizen, waaronder Vivienne Westwood, Valentino en Chanel, verandert haar in een waar stijlicoon. In de allereerste uitgebrachte trailer vertolkt ze zelfs de rol van de allereerste Barbie, wat een buitengewone nostalgische ervaring opwekt.

Achterliggende beweegredenen

De wederopstanding van de Barbiepop is geen toeval; het is het resultaat van een doordachte en weloverwogen marketingcampagne. Dit was noodzakelijk, aangezien de omzet van Mattel sinds 2013 was gedaald en Barbie leek te lijden onder een midlifecrisis. Kinderen raakten sneller verveeld met hun speelgoed, en de traditionele leeftijdsgroep van 3 tot 9 jaar die met Barbies speelde, verschoof naar 3 tot 6 jaar. Het was duidelijk dat Barbie niet volledig aansloot bij de veranderende tijden, en verandering was noodzakelijk.

Gelukkig heeft het bedrijf sindsdien stappen ondernomen om Barbie weer relevant te maken. In 2016 werd de curvy Barbie geïntroduceerd, waarmee het stereotype van een 'perfect' lichaam werd doorbroken. Het jaar daarop verscheen de eerste Barbie met een hoofddoek, en dit jaar maakte Barbie opnieuw geschiedenis door de eerste pop met het syndroom van Down te introduceren. Deze veranderingen hebben een frisse wind gebracht in de wereld van Barbie en hebben haar opnieuw gepositioneerd als een symbool van vooruitgang en inclusiviteit. Door te luisteren naar een veranderende maatschappij en zich aan te passen aan de behoeften van een breder publiek, heeft Barbie haar relevantie weten te behouden.

De impact van Barbie's populariteit

De populariteit van Barbie is momenteel ongekend. Op online marktplaatsen is er maar liefst meer dan een half miljoen keer gezocht naar deze iconische pop, met bijna 20.000 advertenties die haar te koop aanbieden. De kleur roze maakt een opmerkelijke comeback in de modewereld, en modehuizen spelen in op deze "zomer van roze." En interessant genoeg zijn het niet alleen vrouwen die zich omringen met deze trend.

Wat ooit begon als een eenvoudige marketingcampagne, is nu uitgegroeid tot een volwaardige beweging. Talloze merken wilden deel uitmaken van de film en geassocieerd worden met de terugkeer van Barbie naar de schijnwerpers. De tagline "Of je nu van Barbie houdt of een hekel aan haar hebt, deze film is voor jou" omarmt zowel fans als degenen die misschien niet altijd positief waren over Barbie. TikTok heeft een cruciale rol gespeeld bij het promoten van Barbie, maar een groot deel van de aandacht voor Barbie is organisch ontstaan. Het zien van mensen gekleed in het roze en verkleed als Barbie heeft een bijzondere collectieve ervaring gecreëerd, waarin de wereld van Barbie tot leven komt op manieren die niemand had kunnen voorspellen.

Symbool van inspiratie en inclusiviteit

De opkomst van Barbie getuigt van de kracht van doelgerichte marketing en de mogelijkheid om een merk nieuw leven in te blazen en aan te passen aan veranderende tijden. Door te luisteren naar de behoeften en verlangens van een evoluerende samenleving, heeft Barbie zichzelf opnieuw uitgevonden en is ze opnieuw een bron van inspiratie en inclusiviteit geworden. Terwijl we terugdenken aan onze eigen herinneringen aan Barbie en kijken naar de huidige culturele impact van deze iconische pop, herinnert ze ons eraan dat zelfs in een wereld die voortdurend verandert, de kracht van verbeelding, creativiteit en transformatie tijdloos blijft.

En nu?

Gefeliciteerd! Je hebt de hele tekst gelezen en bent misschien wel nieuwsgierig geworden naar hoe je jezelf kunt transformeren tot een echte Barbie. Ontdek het op https://www.bairbie.me. Wij waren ook benieuwd en hebben het met ons team uitgeprobeerd. Kun jij raden wie van ons zich heeft getransformeerd?

Samara van Vliet

Creative Concept & Design

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!