18 November 2022

Wat niet te doen bij shareable content

Het lijkt wel een trend, elk bedrijf probeert content te creëren die zo vermakend of bijzonder is dat het op social media viral gaat doordat het door iedereen gedeeld wordt. Het lijkt erop dat dit de bedrijven ook altijd lukt, maar niets blijkt minder waar. We zien natuurlijk alle succesverhalen, kijk bijvoorbeeld naar Bol.com, een meester te noemen in het creëren van shareable content. Een die we ook niet mogen vergeten is Centraal Beheer Achmea, ‘even Apeldoorn bellen’, tegenwoordig een begrip in de Nederlandse samenleving. Doordat deze commercials zo vermakelijk waren werden ze massaal gedeeld en werden ze keer op keer daardoor een rechtstreekse hit.

Mislukte cases

Toch zijn er genoeg voorbeelden waarbij de poging aardig mislukt is. Een goed en recent voorbeeld hiervan is de ‘hoofd-onder-rok-reclame’ van Lampdirect. Deze kreeg meer dan 250 klachten via Reclame Code Commissie en werd daarbij ook als ‘beschamend’ bestempeld. De oorzaak van deze blunder is de #MeToo-discussie. Lampdirect wilde brutaal zijn met deze campagne en hoopte op de betiteling ‘breaking the internet’. Niets was minder waar, het was gewoonweg te vroeg om het op deze manier te proberen.

In 2018 wist Snapchat de plank ook nog eens flink mis te slaan met als gevolg: 800 miljoen dollar verlies in waarde van de aandelen. Ze lanceerden een ‘would-you-rather’ spel via de app waarbij een van de vragen was: Would you rather slap Rihanna or punch Chris Brown? Dit viel natuurlijk niet in goede aarde bij beide celebrities, maar net zomin bij de rest van de wereld. Huiselijk geweld is een erg actueel onderwerp en een serieus probleem.

Ook heeft ProRail ooit de campagne Victim Fashion de wereld in gebracht. In deze campagne toonde ProRail nagemaakte beschadigde kleding die jongeren droegen als slachtoffer van een treinongeluk. Doormiddel van deze kleding moesten tieners gewaarschuwd worden voor de gevaren op het spoor. Er kwam veel kritiek op de campagne, hij zou onnodig hard zijn. Veel machinisten, conducteurs en ook nabestaanden van slachtoffers zouden aan traumatische ervaringen herinnerd worden. Na veel klachten is deze campagne dan ook vroegtijdig gestopt.

3 tips om niet te mislukken

Hoe voorkom je nou dit soort mega blunders? Wanneer je tips opzoekt om je marketing content viral te laten gaan word je overspoeld met lijstjes; 7 tips to …, 5 ways to …, With these 10 tips you …. Het houdt niet op, daarom dat wij er voor jou zijn ingedoken en hebben wij er het meest zinvolle uitgehaald wat ervoor kan zorgen dat je niet zo’n grote blunder als Snapchat begaat.

 

1. Creëer content die niet haaks staat op hoe men zich voor wil doen.

Het begint met de belangrijke vraag om je content shareable te maken: Waarom zou men jouw content willen delen? Uit onderzoek is gebleken dat men content deelt om anderen vermakelijke content te willen bieden, om men een beter beeld van zichzelf te tonen of om hun stem te laten horen over onderwerpen die hen aanspreken. Wanneer je dus content creëert die haaks staat op hoe men zich voor wil doen richting hun omgeving zullen zij niet getriggerd worden om de content te delen. Neem het voorbeeld van Snapchat, men wil niet geassocieerd worden met huiselijk geweld omdat zij dit zelf hebben meegemaakt of dit natuurlijk volledig afkeuren.

2. Maak content met emotionele positieve inhoud.

Daarnaast is er bij New York Times gedurende drie maanden onderzocht wat voor nieuwsartikelen het meest gedeeld werden. Dit waren artikelen met emotionele inhoud, waarbij positieve emotionele inhoud natuurlijk beter scoorde dan negatieve emotionele inhoud. Dat je alleen met positieve emotionele inhoud kan scoren weten ze bij ‘dumb ways to die’ te weerleggen. De inhoud van de campagne was emotioneel erg negatief (zelfmoord) alleen wisten ze dat zo goed te verpakken dat het toch een heel goed lopende campagne werd, waarbij het nummer, dat bij de campagne gereleased werd, nu al meer dan 185 miljoen views op YouTube heeft.

3. Don’t try TOO hard.

Als afsluiter de belangrijkste tip voor het succesvol creëren van shareable content: zoek de grens op, maar ga er niet overheen!

Conclusie

Maak nooit content met als intentie viral te gaan. Natuurlijk is viral gaan altijd iets moois om te bereiken, maar om er actief naar op zoek te gaan is niet de juiste weg. Wanneer gemaakte content een raakvlak met het publiek heeft, en daarnaast grappig of emotioneel genoeg is zal, dit vanzelf gedeeld worden. Mocht je nou toch een keer op een positieve manier viral gaan? Geniet er dan van en probeer ervan te leren, want je weet maar nooit, wat de volgende viral zal zijn.

Nannie Gieles

Managing Director

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!