Advertenties. We zijn er allemaal bekend mee. Met adverteren richten bedrijven zich op het trekken van jouw aandacht voor een product of dienst met als doel het stimuleren van de verkoop. Je hebt deze advertenties in alle soorten en maten. Van reclamespotjes op tv tot (online)artikelen, brochures, flyers en niet te vergeten de posts op sociale media. Met een advertentie zegt een bedrijf eigenlijk tegen zijn doelgroep: ‘’Hey, ik ben de oplossing! Koop mij!’’.
Het voordeel? Dat het vaak snel resultaat oplevert. Het nadeel? De kosten zijn hoog én succes is niet gegarandeerd. De moderne technologie van tegenwoordig maakt namelijk dat het online landschap er compleet anders uitziet. Je hoeft je telefoon of tv maar aan te zetten en je wordt overspoeld met advertenties. En dat kan averechts werken. Zo zijn de verplichte reclameblokken de voornaamste reden dat ik mijn favoriete serie liever on demand kijk. En daar ben ik zeker niet de enige in!
Kortom: de mensen bepalen zélf tegenwoordig waar ze wel of geen aandacht voor hebben.
En daar komt contentmarketing om de hoek kijken…
Want in plaats van je te richten op het trekken van aandacht van je doelgroep, richt je je met contentmarketing op het aantrekken van... jawel, je doelgroep!
Ik hoor je denken huh, is dat niet hetzelfde? Niet helemaal! Met contentmarketing focust een bedrijf zich namelijk op de relatie tussen zichzelf en zijn doelgroep. Ze willen namelijk echt voorzien in de behoefte die jij als potentiële klant hebt. En dat gaat dus verder dan alleen het aanbieden van je product of dienst. Voorbeeld: met het einde van de winter in zicht heeft mijn huid veel te verduren (hallo droge verwarmingslucht!). Een advertentie in een folder voor een vocht inbrengende dagcrème gooi ik zonder blikken of blozen in de papierbak. Een (blog) artikel van datzelfde bedrijf over wat je allemaal kan doen tegen een droge huid in de winter? I’m interested! Zie ik een week later een video langskomen over hetzelfde onderwerp – maar met een andere inhoud? Tell me more! Als ik vervolgens mijn favoriete influencer het product zie uitproberen in een advertorial is er een dikke kans dat ik het artikel zonder verder na te denken in mijn (digitale) winkelmandje gooi.
Dit is maar één klein voorbeeld van hoe content eruit kan zien. In de praktijk is een contentstrategie enorm veelzijdig. Het kan bestaan uit het schrijven en (up to date houden) van interessante blogposts, het creëren van een podcast, het maken van How to video(s) of het signaleren en omschrijven van een trend. Wat het onderwerp ook is: een bedrijf speelt er handig op in met zijn content. Op deze manier ziet de doelgroep een bedrijf niet alleen als een aanbieder van, maar gaandeweg ook steeds meer als een expert welke consistent waarde levert.
En dit werkt dus niet alleen bij mij zo. Uit onderzoek blijkt dat 96% van de top performing content marketeers dat zijn of haar bedrijf is gestegen in vertrouwen en credibility bij het publiek. En dat niet alleen! Bij een ander grootschalig onderzoek gaf 72% van de bedrijven aan dat door het gebruik van contentmarketing ze hun engagement en leads zagen stijgen. Met andere woorden: contentmarketing zorgt er op lange termijn dus voor dat een bedrijf zijn doelgroep aan zich weet te binden, te converteren én te behouden.
Cijfers, cijfers, cijfers
Los van mijn eigen ervaringen liegen de cijfers er dus niet om. Des te meer reden voor mij om er nog wat dieper in te duiken. Zo leerde ik dat er ook steeds meer verwacht wordt van bedrijven. Maar liefst 9 uit de 10 mensen gaven in onderzoek aan dat ze daadwerkelijk verwachten van bedrijven om content te produceren. En dat niet alleen! 86% gaf ook aan dat goede, inhoudelijke content bijdraagt aan het wel of niet overgaan tot het doen van een aankoopt.
En wat het bedrijven uiteindelijk oplevert?
Grof gezegd, meer omzet. Uit onderzoek van Oracle is gebleken dat een goede content marketingstrategie – eentje die dus overeenkomt met jouw product of dienst én inspeelt op de problemen van je bezoekers – je écht goede klanten oplevert.
Vanuit een ROI-oogpunt produceert contentmarketing zelfs 3 keer zoveel leads per euro vergeleken met andere strategieën. Dit wil echter niet zeggen dat advertenties geen zin hebben. Vaak zijn goed geoptimaliseerde en gepositioneerde advertenties een belangrijk onderdeel van je marketingplan. Door contentmarketing toe te voegen, laat je je doelgroep jouw merk echt ervaren en uiteindelijk is het veel meer kostenefficiënt dan advertenties alleen. Er is alleen één keerzijde: maar liefst 58% van de aangeboden content werd als niet waardevol beschouwd door de ondervraagde. Ouch.
Het verschil maken
Contentmarketing; niet meer weg te denken maar tegelijkertijd ook niet zo simpel als dat het lijkt.
Dat een goede strategie het verschil kan maken is een feit. Maar hoe zorg je ervoor dat je bij die 42% hoort als aanbieder van waardevolle en nuttige content? Ik besloot het zelf te ondervinden door aan de slag te gaan bij brandwebbing. Samen met mijn collega’s houden wij ons iedere dag bezig met het bedenken, uitzetten en optimaliseren van de perfecte contentstrategie en denken we mee over de media-inzet! Weet je niet waar te beginnen of wil je weten hoe je alles uit jouw strategie kan halen? Stuur gerust een mailtje naar hello@brandwebbing.com of bel ons op 030 888 4666. Ik of een van mijn collega’s denken dan graag met je mee!
Bronnen: